Alles over gehandicapten sport

Sport

Gehandicaptensport, ook wel aanpassingssport of parasport genoemd, is een sport die wordt beoefend door personen met een handicap, waaronder fysieke en intellectuele handicaps. Aangezien veel gehandicapten niet de kans hebben om aan gewone sporten deel te nemen, bieden aanpassingssporten hun de kans om te sporten en aan wedstrijden deel te nemen.

Organisaties

Er zijn een aantal verschillende organisaties voor aangepast sporten die bieden gehandicapte atleten de mogelijkheid om aan een groot aantal verschillende sporten deel te nemen. Enkele van deze organisaties zijn de Paralympische Spelen, de Speciale Olympische Spelen, en de Nationale Rolstoel Basketbal Associatie.

Paralympische spelen

De Paralympische Spelen zijn een internationaal multi-sportevenement voor atleten met een lichamelijke handicap. De Special Olympics zijn een wereldwijd programma dat het hele jaar door sporttraining en atletische competitie in een verscheidenheid van olympische sporten voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap biedt. De National Wheelchair Basketball Association is een professionele rolstoelbasketbalcompetitie in de Verenigde Staten.

specifieke organisaties

Er zijn ook een aantal specifieke sportorganisaties voor gehandicapten, zoals de National Amputee Football Association, de American Blind Hockey Association, en de United States Deaf Soccer Association. Deze organisaties bieden aangepaste sportprogramma’s en wedstrijden voor hun leden.

Faciliteiten en uitrusting

Naast de aangepaste sportorganisaties zijn er ook een aantal fabrikanten van toegankelijke faciliteiten en uitrusting die producten en diensten leveren specifiek voor gehandicapte atleten. Deze bedrijven produceren een verscheidenheid aan aangepaste sportuitrusting, zoals aangepaste fietsen, rolstoelen en sportartikelen.

Aangepaste sporten

Aangepaste sporten hebben een lange weg afgelegd de laatste jaren zijn er een aantal aangepaste sportprogramma’s en -faciliteiten voor gehandicapte sporters gekomen. Met de hulp van deze organisaties en bedrijven kunnen gehandicapte atleten van hetzelfde niveau van competitie en sportdeelname genieten als hun valide tegenhangers.

De zorg

In de zorg voor gehandicapten word vaak ook sport gegeven aan de personen. Dit is erg belangrijk natuurlijk voor elk persoon om lekker te kunnen sporten. Hierbij kunnen ze dus ook gaan ontdekken welke sport bij hun past en hier zouden ze eventueel in kunnen gaan ontwikkelen.

Bron: tenzinger.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *