Waarom incontinentiematerialen gebruiken?

Incontinentie is een veelvoorkomend probleem. Je kunt dit aanpakken door je spieren te trainen, maar dit werkt niet altijd. Lees hier waarom je incontinentiematerialen zou kunnen gebruiken en welke soorten er zijn.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor incontinentie. Zo kan ouderdom een rol spelen, maar ook bijvoorbeeld een blaasontsteking. Vaak kun je je spieren trainen zodat je van je incontinentieproblemen af kunt komen. Mocht het probleem toch langer spelen dan verwacht, kun je altijd kiezen om gebruik te maken van incontinentiematerialen. Dit maakt het een stukje makkelijker als je urine verliest tijdens het slapen of zelfs hoesten, niezen, dansen of springen. Sommige mensen merken ook dat bij gewichtsverlies zij ook minder last hebben van incontinentie. Wat de oorzaak ook is, incontinentiematerialen kunnen je helpen met het opvangen.

Soorten incontinentiematerialen

Incontinentiematerialen zijn ontworpen om vocht te absorberen en vast te houden. Ze helpen met het voorkomen van nare geurtjes en het doorlekken in je broek. Er zijn verschillende soorten incontinentiematerialen, bijvoorbeeld voor licht of zwaar verlies. Voor licht verlies kies je eerder voor een verband, dit lijkt op maandverband maar is ook geschikt voor mannen onderbroeken. Het is zo ontworpen dat het comfortabel draagt en niet zichtbaar is. Voor zwaarder verlies heb je luiers die hier geschikt voor zijn, veel ouderen maken hier gebruik van.

Prijzen en vergoedingen

Indien je last hebt van incontinentie voor een langere periode en je dagelijks leven hierdoor beïnvloed wordt kun je hier een vergoeding voor aanvragen vanuit je zorgverzekering. Dit zit in je basisverzekering, de vergoeding is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je kunt een online bestelling plaatsen of bij de apotheek kopen. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding dien je wel een medische verklaring aan te kunnen tonen van je arts. Weet je niet welk materiaal geschikt is voor jou? Of heb je last van huidproblemen? Dan kun je altijd advies vragen aan een hulpverlener.

Huisarts

Heb je vaker last van incontinentie en helpen oefeningen niet? Een blaasontsteking of overmatig koffie drinken kan er ook voor zorgen dat je lastiger je behoeftes kunt ophouden. Om vast te stellen wat de oorzaak is kun je twee weken stoppen met koffie drinken, als dit de situatie verbetert kun je stellen dat het hier aan ligt. Gaat het niet over? Dan kun je altijd een afspraak inplannen met de huisarts. Een arts kan onderzoeken of je spieren nog wel goed werken en zal vragen om de komende drie dagen een ‘plasdagboek’ bij te houden. Als het probleem zich voortzet kun je incontinentiematerialen aanschaffen.

Conclusie

Incontinentie is een vervelend probleem waar veel mensen last van hebben. Het kan komen door ouderdom, dan werken je spieren niet meer optimaal. Je kunt dit probleem verbeteren door oefeningen te doen en minder koffie te drinken. Mocht het probleem niet verdwijnen kun je altijd naar de huisarts gaan, hij of zij onderzoekt dan of jouw spieren wel naar behoren werken. Mocht het probleem langdurig aanhouden kun je gebruikmaken van incontinentiematerialen. Hier kun je een vergoeding voor aanvragen.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *