Wat moet je doen als je niet met je emoties kan omgaan?

Het vermogen om emoties te ervaren en uit te drukken is belangrijker dan je je misschien realiseert. Wanneer je op hen bent afgestemd, heb je toegang tot belangrijke kennis die helpt bij, je besluitvorming, relatie succes, dagelijkse interacties, maar ook zelfzorg. Hoewel emoties een nuttige rol kunnen spelen in je dagelijks leven, kunnen ze een tol eisen van je emotionele gezondheid en interpersoonlijke relaties wanneer ze uit de hand beginnen te lopen en er een problematiek zich voordoet in je emotieregulatie. Met een beetje oefening kun je echter de heerschappij van je emoties terugnemen. Lukt dit niet alleen kan je altijd een training voor je emoties overwegen. In dit artikel lees je waar je zelf mee aan de slag kan.

Kijk naar de impact van je emoties

Intense emoties zijn niet allemaal slecht. Het is volkomen normaal om af en toe een emotionele overweldiging te ervaren: wanneer er iets geweldigs gebeurt, wanneer er iets vreselijks gebeurt of wanneer je het gevoel hebt dat je het hebt gemist. Dus, hoe weet je wanneer er een probleem is? Zoek wat tijd om de balans op te maken van hoe je ongecontroleerde emoties je dagelijks leven beïnvloeden. Dit maakt het gemakkelijker om probleemgebieden te identificeren, maar ook je successen bij te houden.

Streef naar regulering, niet naar repressie

Je kunt je emoties niet beheersen met een draaiknop, al zou dat het wel stukken makkelijker maken. Maar stel je even voor dat je je emoties op deze manier zou kunnen beheersen. Je zou ze niet de hele tijd maximaal willen laten draaien, maar je zou ze ook niet helemaal willen uitschakelen. Wanneer je emoties onderdrukt voorkom je dat je gevoelens ervaart en uitdrukt. De onderdrukking kan zowel bewust als onbewust gebeuren.

Identificeer wat je voelt

Een moment nemen om bij jezelf in te checken over je humeur kan je helpen om de controle over je emoties terug te krijgen. Stel dat je iemand al een paar maanden ziet. Je probeerde vorige week een date te plannen, maar het antwoord was dat ze geen tijd hadden. Gisteren sms’te je weer, maar kreeg geen reactie. Ze antwoorden uiteindelijk, meer dan een dag later, met simpelweg kan ik niet ben druk. Je bent ineens extreem overstuur. Zonder na te denken, slinger je je telefoon door de kamer, stoot je je prullenbak omver en trap je tegen je bureau, terwijl je je teen stompt. Erken bij jezelf waar dat vandaan komt, zodat je er iets mee kan doen.

Accepteer al je emoties

Als je probeert beter te worden in het beheersen van emoties, kun je proberen je gevoelens voor jezelf te bagatelliseren. Wanneer je hyperventileert na het ontvangen van goed nieuws of schreeuwend en snikkend op de grond instort als je je sleutels niet kunt vinden, lijkt het misschien nuttig om tegen jezelf te zeggen: “Kalmeer gewoon”, of “Het is niet zo’n groot probleem, dus raak niet in paniek.” Maar dit maakt je ervaring ongeldig. Het is een groot probleem voor u.

Houd een stemmingsdagboek bij

Het schrijven (of typen) van je gevoelens en de reacties die ze oproepen, kan je helpen om storende patronen te doorbreken. Soms is het genoeg om emoties mentaal terug te traceren via je gedachten. En door gevoelens op papier te zetten, kun je er dieper over nadenken. Het helpt je ook te herkennen wanneer specifieke omstandigheden, zoals problemen op het werk of familieconflicten, bijdragen aan moeilijker te beheersen emoties. Het identificeren van specifieke triggers maakt het mogelijk om manieren te bedenken om ze productiever te beheren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *