Escheria coli: wat is het en hoe bestrijd je het?

Escheria coli is de volledige naam van e.coli: een bacterie die ook wel bekend staat als de poepbacterie. Deze bacterie komt voor in de darmen van zowel mensen als dieren. De functie van escheria coli is om te beschermen tegen andere bacteriën die schadelijk kunnen zijn. E.coli kan echter ook schadelijk zijn. Zo is het een van de meest voorkomende verwekkers van urineweginfecties. Daarnaast zijn er ook types van de bacterie die kunnen leiden tot een voedselinfectie, zoals EHEC en STEC. Maar de meeste types van escheria coli veroorzaken geen ziektes bij mensen. 

De gevaren van escheria coli

Hoewel de meeste soorten e.coli bacteriën geen ernstige gevolgen hebben, kunnen mensen en dieren er toch soms ziek door worden. Zo’n besmetting met escheria coli is vaak te merken aan buikpijn en diarree. Er kunnen zelfs bloedingen ontstaan in de darmen. Over het algemeen zijn mensen er na een paar dagen vanaf en zijn ze weer beter.

Dieren kunnen ook erg ziek worden van deze bacterie, zoals koeien. Voor melkveehouderijen kan dit ontzettend veel geld kosten, omdat de melkproductie omlaag gaat. 

De bacterie bestrijden

Het is dus belangrijk om escheria coli te bestrijden. In de veehouderij is water een veelvoorkomende bron van besmetting. Het water wordt vaak besmet met de bacterie wanneer het stilstaat in leidingen en wanneer dieren dit water drinken, worden ze ziek. Watter heeft een systeem ontworpen dat milieuvriendelijke desinfectiemiddel maakt van zout, water en elektriciteit. Dit desinfectiemiddel zorgt ervoor dat de bacteriën verdwijnen uit het water en dat dieren dus niet meer besmet kunnen raken via het drinkwater. Daarnaast is dit dus een veilige manier van desinfecteren, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische middelen. Wil je meer weten over dit systeem? Neem eens een kijkje op de site van Watter!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *