Zo kunt u iemand met een alcoholverslaving helpen

Kent u iemand in uw omgeving met een alcoholverslaving? Dan kan het niet alleen voor die persoon, maar ook voor u enorm lastig zijn om hiermee om te gaan. Want hoe weet u nou wat het beste is voor diegene? Wij geven u een aantal tips. 

Stel de persoon gerust en laat hem/haar weten dat hij/zij u kunt vertrouwen

Ten eerste is het belangrijk om voor de persoon te zijn. Vraag aan diegene hoe het met hen gaat, en laat hen weten dat hij/zij u in vertrouwen kunt nemen. Wanneer die persoon het met u over zijn of haar verslaving heeft, biedt dan een luisterend oor, zonder dat u diegene veroordeelt. En vertelt diegene u dat hij of zij graag van zijn/haar verslaving af zou willen? Dan kunt u hem/haar hier natuurlijk een handje bij helpen.

Bedenk samen een datum om te stoppen

In dat geval is het belangrijk om eerst samen de datum te bepalen waarom uw vriend(in) gaat stoppen met drinken. Dit is belangrijk omdat hij of zij zich dan in kan stellen op het feit dat hij/zij gaat stoppen met drinken, en alvast aan het idee kan wennen. Het is hierbij belangrijk dat u natuurlijk geen datum prikt de te ver weg ligt, maar het ook realistisch houdt. Stel u samen met de persoon op deze datum in, en probeer zo goed mogelijk samen naar die datum toe te werken.

Drink niet in de buurt van de persoon

Wanneer het eenmaal zo ver is, en hij of zij is gestopt met drinken, zorg dan dat u er ten eerste natuurlijk altijd voor diegene bent. Van een verslaving af komen is een lang proces met veel pieken en dalen, dus het kan zijn dat die persoon soms een mindere dag heeft of zich erg slecht voelt. Ben er dan voor die persoon en biedt een luisterend oor. Daarnaast is het belangrijk om niet te drinken in de buurt van diegene. Op die manier wordt hij of zij niet steeds aan drank herinnerd en zal dus minder snel de neiging krijgen om ook te gaan drinken. Zo komt hij of zij het snelst van alcoholisme af.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *